U bent hier
Programma 2024
Voor het cijfermateriaal baseerden we ons op beschikbare overheidscijfers zoals de gemeentemonitor, de RVA, onderwijs Vlaanderen, …
Mobiliteit
Het circulatieplan is een van de meest polariserende dossiers van de voorbije legislatuur. Het verdeelde Zele letterlijk en figuurlijk in twee. Voor de N-VA is het belangrijk om opnieuw logica te brengen in heel het plan. We starten met het terugdraaien het meest gecontesteerde punt in heel het circulatieplan: de knip op de markt. De negatieve impact op onze handelaars is te groot. Daarnaast zal dit de druk op de wijken verlagen.
Om de verkeersveiligheid te verhogen maken we de Driesstraat en Elststraat opnieuw enkele richting. Elke beslissing wordt transparant opgevolgd en indien nodig bijgestuurd met échte inspraak voor de bewoners. Beide maatregelen zijn voor de N-VA dé voorwaarde om in een coalitie te stappen.
De tevredenheid over de staat van de straten (44%), de voetpaden (40%), de fietsinfrastructuur (37%), veiligheid van schoolomgevingen (36%) of voldoende parkeerplaatsen (36%) laat duidelijk te wensen over. Een inhaalbewegingen en ernstige bijsturingen van het beleid dringen zich op.
Bekijk onze plannen en realisaties:
Participatie
De N-VA hecht veel belang aan directe participatie van de Zelenaar. We betrekken hen graag vóór de start van grote projecten zodat er een groot draagvlak ontstaat en het verdere verloop dus vlotter zal gaan. De voorbije legislatuur was hier te weinig aandacht voor. Participatie bleek in werkelijkheid vooral eenrichtingsverkeer, waarbij informatievergaderingen georganiseerd werden, maar waar eigenlijk geen wijzigingen meer mogelijk waren aan projecten. De Zelenaar pikt dit niet: slechts 21% vindt dat er voldoende consultatie was van de bewoners.
De polarisatie rond grote projecten zoals het circulatieplan, was een zeer negatieve evolutie die de N-VA wil omkeren. De voorbije jaren organiseerden we geregeld bevragingen bij de bevolking via ons huis-aan-huisblad, of gingen we deur aan deur om te luisteren naar de mening van de Zelenaar. Zo bezochten we alle inwoners van de wijk Rinkhout om hun mening te vragen over de heraanleg van de straten, dus voor de opmaak van de plannen.
Ons programma en realisaties:
Lokale economie
De lokale ondernemers zijn het kloppende hart van onze gemeente: samen met het verenigingsleven zorgen zij ervoor dat onze gemeente levendig blijft. Mensen doen een praatje met elkaar tijdens het winkelen, ontmoeten elkaar op een terrasje of gaan gezellig iets eten.
Door de groeiende concurrentie van online winkelen en winkelcentra, moet de gemeente zijn sturende rol opnemen om ervoor te zorgen dat lokale ondernemers zo min mogelijk gemeentelijke administratieve rompslomp ondervinden. Daarnaast kunnen we een rol spelen bij het creëren van een goede bereikbaarheid en een aangename omgeving.
Zo helpen we niet enkel de lokale ondernemers, maar zorgen we mee voor werkgelegenheid en maken we lokaal winkelen opnieuw aangenamer en eenvoudiger.
Werk
Het hebben van werk is de belangrijkste bescherming tegen armoede. Het zorgt voor een sociaal netwerk en leert je nieuwe competenties en ervaring. De werkloosheidsgraad in Zele is hoger dan de ons omliggende gemeenten. Dit is duidelijk een werkpunt.
In Zele werkt 24% van de inwoners in de gemeente. 63% gebruikt de auto voor woon-werkverplaatsingen, 16% het openbaar vervoer en 16% de fiets.
Ons programma en realisaties:
Jeugd
De jeugd is de toekomst. Dit is geen holle slogan maar een actiepunt. We willen dat ook onze kinderen en jongeren zich thuis voelen in Zele. Dat er rekening gehouden wordt met hun noden. Dat ze voldoende ruimte hebben om te spelen, te ontspannen en zich te ontwikkelen. Onze bloeiende jeugdbewegingen en verenigingen tonen aan dat zij zich nog steeds graag engageren. We willen dat alle jongeren zich goed in hun vel voelen en houden ook rekening met jongeren met een beperking of autismespectrumstoornis.
Ons programma en realisaties:
Cultuur
Zele kent een uitgebreid cultureel leven. Dat blijkt ook uit de tevredenheidscijfers: 89% van de Zelenaars is tevreden over de bibliotheek, 73% over de cultuurvoorzieningen. Op vlak van podiumkunsten scoren we een stuk hoger dan het Vlaams Gewest. Op het vlak van cultureel erfgoed scoren we dan weer beduidend laag. Onterecht wat ons betreft! We hebben wel degelijk kwalitatief cultureel erfgoed.
Op vlak van “toerismecapaciteit” maakten we een inhaalbeweging. Er zijn extra bedden bij gekomen, waardoor we dus ook meer toeristen kunnen aantrekken. Het in de kijker plaatsen van onze troeven en het landelijke karakter van onze gemeente kan fietsers en wandelaars aantrekken die de streek willen ontdekken.
Ons programma en realisaties:
Sport
Zele is een sportgemeente. Dat blijkt ook uit het grote enthousiasme voor onze clubs en de vele laureaten die we jaarlijks in de bloemetjes kunnen zetten tijdens het sportgala. Verschillende van onze clubs slagen er ook in om op internationale wedstrijden medailles naar huis te brengen. De Klodde is misschien af, dit wil niet zeggen dat we geen aandacht meer hebben voor de nodige accommodatie voor alle Zeelse sporters.
Ons programma:
Welzijn en gezin
Zele is een minder begoede gemeente met heel wat anderstaligen. Deze specifieke problematiek zorgt ervoor dat we als lokale overheid heel wat moeten doen om de mensen te ondersteunen die het nodig hebben. Om mensen te behoeden voor nog meer problemen door preventief op te treden. En we moeten ook streng ingrijpen bij misbruiken zodat de ondersteuning terecht komt bij wie het écht nodig heeft.
14% van onze inwoners geeft aan moeilijk rond te komen, 11% ondervindt betalingsmoeilijkheden. Het slechte nieuws is dat dit gestegen is tegenover de vorige meting. Jammer genoeg is er geen eenvoudige oplossing, een multidisciplinaire oplossing dringt zich dus op.
Ons programma en voorstellen:
Wonen
In Zele kost een huis gemiddeld 314 075 euro en een appartement 245 035 euro, dat is maar liefst 38,21% en 61,09% meer dan 6 jaar geleden. Het goede nieuws is wel dat 88% tevreden is over zijn woning en 74% woont graag in Zele én in de buurt waar ze wonen. We scoren hoger dan het Vlaams gewest op vlak van sociale woningen. Zele kent een hoger aandeel gesloten bebouwing en relatief weinig open bebouwing. We kennen een relatief ouder woonpatrimonium en een beperkter aandeel van de bebouwde oppervlakte gaat naar wonen.
Ons programma en voorstellen:
Veiligheid
Een veilige gemeente is de basis van een gemeente in vorm. Bij veiligheid voor een lokaal bestuur denken we snel aan de lokale politie. Hoewel dit logisch is, is het slechts 1 deel van het verhaal want een veilige gemeente is een collectieve verantwoordelijkheid van zowel politie, het lokaal bestuur als van de burgers. Naast de politie kan de lokale politiek ook zijn verantwoordelijkheid nemen om een veilige gemeente te creëren. De meest gekende manier is het beteugelen van overlast via de Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS-boetes).
Ons programma en voorstellen:
Integratie
Zele kent een groot aantal anderstalige inwoners en inwoners van vreemde origine. Dit zorgt voor meer diversiteit en kleur in onze gemeente, maar brengt ook de nodige uitdagingen met zich mee. We reiken de hand aan de verschillende gemeenschappen en merken omgekeerd dat er diverse initiatieven worden gestart om elkaar beter te leren kennen en de afstand tussen de verschillende bevolkingsgroepen te verkleinen. We verwachten van elkeen om met wederzijds respect onze waarden en normen hoog in het vaandel te dragen.
Voor ons speelt de kennis van de Nederlandse taal een cruciale rol: enkel door de taal te spreken kan je elkaar ook goed verstaan. De kennis van de Nederlandse taal is dé sleutel tot integratie in de samenleving. Het is een noodzakelijke voorwaarde én een middel tot participatie en emancipatie. We zetten daarom actief in op het voeren van een taalbeleid en op de lokale promotie van het Nederlands.
Ons programma:
Onderwijs
Zele heeft zeer degelijke scholen op zijn grondgebied, niettemin scoren we hoog op gebied van “GOK”-leerlingen. Wanneer de school hoog scoort om onderstaande kenmerken, krijgen zij extra lesuren toegewezen om de Gelijke OnderwijsKansen te verhogen. Hieronder staan de indicatoren voor het basisonderwijs. Er zijn opvallend veel leerlingen waar de thuistaal niet Nederlands is of waar een schooltoelage wordt toegekend en waar ze het thuis dus niet breed hebben.
Ons programma en voorstellen:
Gezonde leefomgeving
Het belang van een groene en gezonde leefomgeving kan moeilijk onderschat worden. Als gemeente hebben we een voorbeeldfunctie in deze. We denken na over de meest duurzame oplossingen, stimuleren het personeel om milieuvriendelijke beslissingen te nemen en zetten de bevolking aan hetzelfde te doen.
Ons programma en voorstellen:
Rol van de gemeente
Zowel de Zelenaar als de Vlaamse overheid verwacht dat de gemeente op een efficiënte en klantgerichte manier werkt. Concreet realiseren we dit door de Zelenaar te confronteren met zo min mogelijk administratieve rompslomp, bv. door afspraken te bundelen, administratieve lasten te beperken en geen informatie op te vragen die al in het bezit is van de gemeente. Ten opzichte van vroeger wordt meer en meer verwacht dat de gemeente bestuurd wordt door een goede manager, en door gekwalificeerd personeel.
Het vertrouwen in de huidige meerderheid kelderde: nog 14% van de Zelenaars heeft vertrouwen in het gemeentebestuur. We zijn hierdoor de slechtst scorende gemeente van Vlaanderen. Slechts 21% van de Zelenaars vindt dat ze voldoende geconsulteerd werden. Slechts 45% vindt de communicatie van het bestuur voldoende. Bij alle indicatoren zien we een enorme daling.
Onze standpunten en voorstellen: