Wijk-werk als laagdrempelige opstap naar werk

Op 31 mei 2016

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters wil met 'wijk-werk' langdurig werkzoekenden stapsgewijs competenties bijbrengen. Werkzoekenden zullen via dit project een beperkt aantal uren presteren in een laagdrempelige professionele werkomgeving. Dat moet als geleidelijke opstap dienen naar de reguliere arbeidsmarkt. Wijk-werk zal van start gaan op 1 juli 2017.

Voor sommige werkzoekenden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt is ook deeltijds werk niet haalbaar. Om hun competenties bij te schaven, creëert de regering het zogenoemde wijk-werken. In dat systeem, dat maximaal zes maanden duurt, wordt de werkzoekende opgevolgd door de VDAB. Het systeem is verlengbaar met nogmaals 6 maand na een positief advies vanuit de VDAB. Hij of zij ontvangt ook een kleine vergoeding bovenop de werkloosheidsuitkering. De VDAB krijgt een centrale rol in het nieuwe systeem en zorgt voor de organisatie en de toeleiding van de werkzoekenden. Dat gebeurt in overleg met de lokale besturen.

Dankzij wijk-werk krijgt Vlaanderen er een specifiek instrument bij om werkzoekenden die niet meer aankunnen dan een zeer beperkt aantal uren, via een duidelijk en begeleid pad aan een job te helpen", legt minister Muyters uit. "Het systeem komt daarmee tegemoet aan een basisdoel van mijn arbeidsmarktbeleid: zo veel mogelijk mensen versterken en een plaats geven op de reguliere arbeidsmarkt.

Het systeem moet mensen een concrete werkervaring bijbrengen. Vlaanderen biedt daarvoor al een hele waaier aan instrumenten aan. Alleen was er geen specifiek instrument voorhanden voor die groep werkzoekenden die niet meer aankunnen dan een zeer beperkt aantal uren in een laagdrempelige omgeving.

Het systeem werd ook besproken in het Vlaams Parlement. Volksvertegenwoordiger Miranda Van Eetvelde toonde zich daar alvast zeer enthousiast: "het wijk-werken moet functioneren als een geleidelijke opstap richting tewerkstelling in het normaal economisch circuit. Het is een laagdrempelig instrument om onder meer langdurig werkzoekenden stapsgewijs in een professionele omgeving competenties bij te brengen. Mensen die na deze 6 maand geen uitzicht hebben op een job, worden niet zomaar vergeten. Mensen die niet toeleidbaar zijn en die uit de boot vallen kunnen ook rekenen op een ander traject, dit in samenwerking met andere ministers. Volgens mij zal dit hele systeem bijdragen aan een grotere tewerkstellingsgraad in Vlaanderen en ook betere oplossingen bieden voor mensen die niet toeleidbaar zijn."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is