N-VA - Zele Vlakaf vraagt aandacht voor funerair erfgoed

Op 25 mei 2021, over deze onderwerpen: Gemeenteraad, In de pers

Kim Van Cauteren, fractieleider van N-VA – Zele Vlakaf, agendeerde op de gemeenteraad de vraag om een beleid uit te stippelen rond funerair erfgoed. Dit jaar vervallen de zogenaamde “eeuwigdurende concessies” waardoor de gemeente eigenaar kan worden van enkele grafmonumenten. Omdat sommigen in slechte staat zijn, is het belangrijk om criteria vast te leggen zodat deze graven in ere hersteld kunnen worden. 

Fractieleider Kim Van Cauteren legt uit: “In de 19de eeuw liet de gegoede klasse zich een grafmonument ontwerpen door een gespecialiseerde architect. Gebeeldhouwd door kunstenaars, die werkten met heel wat symbolische ornamenten. Deze grafmonumenten bepalen nu nog steeds het uitzicht van onze begraafplaatsen. Jammer genoeg zijn deze graven vaak in slechte staat. We roepen de gemeente nu op om gebruik te maken van de gespecialiseerde kennis van de intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst (IOED), zodat ze op een professionele manier in ere hersteld worden.”

In het verleden werd reeds een inventaris opgesteld van bijzondere graven en -monumenten. Er zal nu een werkgroep opgericht worden die hierop verder bouwt om een aangepast beleid uit te stippelen.

“We zijn blij dat er actie ondernomen wordt. Het omzetten van de eeuwigdurende concessie naar een van 50 jaar kwam er vooral omdat er gevreesd werd dat de kerkhoven vol zouden raken. Nu meer en meer mensen kiezen voor crematie, is dit niet meer het geval en kunnen bijzondere monumenten behouden blijven.” Aldus Kim Van Cauteren

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is