N-VA wil reborn-pop voor dementerende bewoners WZC

Op 6 november 2023, over deze onderwerpen: Gemeenteraad, In de pers

N-VA fractieleider Kim Van Cauteren stelde op de OCMW-raad voor om een reborn-pop aan te kopen voor personen met dementie. Deze levensecht uitziende pop brengt bewoners tot rust, vermindert het dwaalgedrag en roept gevoelens en herinneringen op bij mensen die soms afgevlakt zijn wanneer ze zich in een vergevorderde fase van hun dementie bevinden.

Kim Van Cauteren, fractieleider N-VA legt uit: “Personen met dementie kunnen in ons woonzorgcentrum terecht voor aangepaste zorg, begeleid door zeer capabel zorgpersoneel. Dat neemt niet weg dat het niet altijd gemakkelijk is om hen gepast te begeleiden. De poppen zien en voelen als een echte baby. Ze hebben ook het gewicht van een echte baby waardoor het als een levensechte ervaring overkomt”.

De bevoegde schepen had het voorstel doorgestuurd naar de directie van De Meander. Zij kunnen nu kijken hoe het in hun traject past om de zorg voor dementerende bewoners op punt te stellen. Onder andere de uitbreiding van referentiepersonen dementie kan er voor zorgen dat er meer specialisatie op de werkvloer aanwezig is.

“Wanneer we de positieve ervaringen van andere woonzorgcentra horen, dan lijkt zo’n pop echt een meerwaarde te zijn. We hopen dus dat de directie hier verder onderzoek naar doet en dit opneemt in de belevingsgerichte zorg die ze nu al aanbieden” besluit Kim Van Cauteren. 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is