Meerderheid misbruikt digitale gemeenteraad om ondergrondse parking Zandberg door te duwen

Op 2 mei 2020, over deze onderwerpen: In de pers

N-VA - Zele Vlakaf en Open VLD verzetten zich tegen de manier waarop de meerderheid misbruik maakt van de digitale gemeenteraad om er het dossier over de ondergrondse parking op de Zandberg door te duwen zonder een goed debat. Alle verkiezingsbeloftes over burgerparticipatie ten spijt worden nu beleidskeuzes gemaakt zonder overleg, zonder debat in de gemeenteraad én zonder de (dure) mobiliteitsstudie af te wachten die momenteel loopt.

Gemeenteraadsleden Kim Van Cauteren (N-VA) en Geert D’hooghe (Open VLD) reageren misnoegd: “Een digitale gemeenteraad laat geen debat toe, daarvoor is het medium niet flexibel genoeg. Om dit dossier er nu snel door te duwen, zonder publiek of pers in de zaal is beneden alle peil. Plots staan we voor voldongen feiten.”

Deze overhaaste beslissing is onwenselijk en niet nodig. De mobiliteitsstudie die eind dit jaar opgeleverd wordt, zal aantonen of er überhaupt nood is aan een ondergrondse parking? Een participatietraject dat onderzoekt of er draagvlak is voor zo’n groot prestigeproject komt er nadat de beslissing al genomen werd. Een deftig debat in de gemeenteraad na de coronacrisis wordt van tafel geveegd.

Van Cauteren en D’hooghe vervolgen: “Het is allemaal niet meer nodig, de beslissing is genomen, de rest is window dressing. Nadat alle handelaars al weken verplicht moeten sluiten kijken ze nu aan tegen een maandenlange opengebroken Zandberg.”

Daarnaast worden enkele voorafnames gedaan zoals een tweede ondergrondse parking op de site van de brandweer. Ook al lopen de onderhandelingen over de verplaatsing van de kazerne naar de site Friswit nog. Ook het resultaat van de bouwmeesterstudie wordt niet afgewacht om al een dossier te starten voor de VHVD.

“Ze stappen dus met lege handen naar een nieuw studiebureau. Terwijl ze eind dit jaar de resultaten krijgen van de studies die ze zelf eerder bestelden en waar ze hun hele beleid op willen baseren. De omgekeerde wereld! En dit allemaal omdat ze op het einde van de legislatuur enkele prestigeprojecten willen realiseren.” Besluiten de raadsleden.

Pikant detail. Deze trajectbegeleiding in zijn geheel, en dan is er nog geen steen gelegd, heeft voor de gemeente een prijskaartje van een slordige 270.000 euro. U leest het goed. Een mondmasker voor elke Zelenaar  (kostprijs 40.000 euro) kan er dan weer niet af want ‘daar hebben we geen budget voor’. Kwestie van prioriteiten te stellen zeker.

https://www.hln.be/in-de-buurt/zele/gemeente-onderzoekt-publiek-private-...  

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is