"Graag dialoog met jonge vandalen die Meridiaan vernielden"

Op 27 april 2017, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

Verschenen in Het laatste Nieuws op 27/04/2017.

De politie wil een bestuurlijke procedure starten waarin zowel de jonge daders die vandalisme pleegden in de lokalen van vzw Meridiaan als hun ouders en de slachtoffers rond de tafel gebracht worden om samen met de inclusieambtenaar over het voorval te praten.

Een tiental jongeren van dertien tot vijftien jaar oud sloegen vorige week ontmoetingscentrum De Meridiaan aan de Aloïs De Beulelaan kort en klein. Uit de boodschappen die de jongeren achterlieten, werd duidelijk dat het om aanhangers van de Turkse president Erdogan gingen. De mensen die het ontmoetingscentrum oprichtten zijn dan weer aanhangers van de Gülen-beweging. Tijdens de gemeenteraad afgelopen dinsdag kwam korpschef Mariska Van Hoylandt wat meer duidelijkheid scheppen over hoe het nu verder moet met de daders.
 

Nieuwe kans

"Enerzijds moeten we het signaal geven dat dit echt niet kan. Anderzijds moeten we de daders, die allemaal vijftien jaar zijn of jonger, ook een nieuwe kans geven", zei de korpschef. "We wachten nu nog op toestemming van het parket om een bestuurlijke procedure op te starten. Bij zo'n procedure zal de gemeentelijke inclusiewerker proberen om de daders, hun ouders en de slachtoffers rond de tafel te brengen."

Raadslid Maria Verheirstraeten (CD&V) vroeg zich nog af of dergelijk probleem wel door één persoon opgelost kan worden. "Ook de interculturele bemiddelaar van de politie zal hieraan meewerken", zegt Van Hoylandt. Verheirstraeten vroeg ook nog naar de motivatie van de jongeren om het vandalisme te plegen. "Volgens ons zijn de gebeurtenissen het resultaat van de maatschappelijke en politieke situatie in de wereld. Kinderen kunnen alles wat er gebeurt nog niet in de juiste context plaatsen en ze uiten het dan op deze manier. Daarom is het zo belangrijk om met hen rond de tafel te zitten."

Raadslid Herman Van Driessche (N-VA) vroeg nog naar cijfers van Gülen-aanhangers in Zele. "We hebben weet van zeven families van de Gülen-beweging. Dat is een minderheid in Zele", aldus korpschef Mariska Van Hoylandt.

(KDBB)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is