U bent hier
Gemeente onderzoekt op vraag van N-VA aankoop extra AED-toestellen [video]

Uit een aflevering van het VRT programma “Factcheckers” bleek de huidige informatie over openbare AED-toestellen niet correct en niet geactualiseerd. Hierdoor worden de lijsten niet gebruikt door de noodcentrales. N-VA gemeenteraadslid Kim Van Cauteren herhaalde daarom haar vraag van februari 2024 om de lijsten aan te passen en ter beschikking te stellen. Daarnaast roept ze op om te investeren in extra AED-toestellen.
Kim Van Cauteren, fractieleider N-VA legt uit: “Wanneer de noodcentrale weet waar de AED-toestellen zich bevinden kunnen ze daarnaar verwijzen wanneer ze een noodoproep krijgen bij hartfalen. Zo wordt kostbare tijd bespaard en redt dit letterlijk levens. De bestaande lijsten met openbare AED-toestellen blijken echter niet correct. De gemeente kijkt nu waar er openbare AED-toestellen hangen en waar er nog ontbreken. Als blijkt dat in bepaalde gebieden onvoldoende AED-toestellen hangen, kopen ze er extra aan. De noodcentrales krijgen nadien een correcte lijst. Tenslotte informeren ze de Zelenaar over waar je een cursus kan volgen om het toestel te leren gebruiken.”
De N-VA stelde ook voor om te investeren in AED-toestellen voor politievoertuigen. Op dit moment zijn er enkel AED-toestellen in interventievoertuigen en niet in politiewagens van bijvoorbeeld wijkagenten.
“De budgettaire situatie van onze politiezone Zele-Berlare zorgt er voor dat dit voorstel jammer genoeg weinig kans op slagen heeft. Andere politiezones zoals St-Niklaas doen de investering wel. Maar we begrijpen dat er prioriteiten gesteld moeten worden.” reageert politieraadslid Herman Van Driessche
Jaarlijks worden er 10.000 personen gereanimeerd. Wanneer een reanimatie binnen de 6 minuten na de hartstilstand kan worden opgestart zijn de overlevingskansen meer dan 50%. Indien binnen dezelfde periode ook een defibrillatie kan plaats vinden, stijgen de overlevingskansen zelfs tot 70%. Iedere minuut later vermindert de overlevingskans met 10%.