Geen TikTok op werkgsm gemeentepersoneel.

Op 4 april 2023, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

Cyberveiligheid is een belangrijk thema voor de gemeente. N-VA fractieleider Kim Van Cauteren vroeg daarom op de gemeenteraad of er ook in Zele een beleid werd uitgestippeld voor het gebruik van TikTok op werkgsm’s van gemeentepersoneel. De Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) gaf immers een negatief advies.

Kim Van Cauteren, fractieleider N-VA legt uit: “Het gemeentepersoneel beheert heel wat persoonlijke gegevens van de Zelenaars. Aangezien Chinese bedrijven wettelijk verplicht zijn om samen te werken met Chinese inlichtingendiensten, willen we vermijden dat deze gevoelige data in Chinese handen valt. Een verbod op het gebruik van TikTok op een werkgsm is dus een uitstekende voorzorgsmaatregel. We spreken ons uiteraard niet uit over wat iemand thuis doet".

De algemeen directeur bevestigde dat dit al bekeken werd, en dat het personeel er geen problemen van maakte om de app niet te installeren op de werkgsm.

“Zowel het Centrum voor Cybersecurity Belgium (CCB), de Algemene Dienst Inlichtingen en Veiligheid (ADIV) en Veiligheid van de Staat (VVSE) gaven het advies om waakzaam te zijn. We zijn dus blij dat de persoonlijke gegevens van de Zelenaars niet zomaar te grabbel gegooid worden”. Besluit Kim Van Cauteren

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is