Fraude in sociale woningen wordt aangepakt in Zele

Op 30 maart 2021

Grote consensus op de gemeenteraad: een sociale woning moet toegewezen worden aan de zwaksten in onze maatschappij. Wie nog een (buitenlandse) eigendom bezit, mag geen recht hebben op een sociale woning. Fractieleider van N-VA – Zele Vlakaf Kim Van Cauteren pleitte er daarom voor in te tekenen op het raamakkoord dat Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) aanbiedt om in 41 landen onderzoeksopdrachten uit te voeren op buitenlandse eigendommen.

Fractieleider Kim Van Cauteren legt uit: “Dankzij Vlaams minister voor wonen Matthias Diependaele (N-VA) kan een sociale verhuurder een onderzoek instellen bij private onderzoeksbureaus die gespecialiseerd zijn in het onderzoek naar onroerende goederen in het buitenland. Voor het vooronderzoek dat geen bewijs van buitenlands bezit oplevert, zal 75% van het factuurbedrag worden terugbetaald. Voor het vooronderzoek dat wél een bewijs van buitenlands onroerend bezit oplevert, én het onderzoek ten gronde dat daaruit volgt, zal 100% van het factuurbedrag worden uitbetaald. Het mogelijk financieel risico dat sociale verhuurders dus dragen, is beperkt tot maximaal 25% van de kostprijs van het vooronderzoek.”

Er was grote consensus om hierop in te gaan. In een commissie vorig jaar bevestigde de bevoegde schepen reeds zijn interesse, maar toen heerste er nog te veel juridische onzekerheid.

“Het is uiteraard niet de bedoeling een heksenjacht te organiseren. We willen niet dat mensen in een sociale woning bij voorbaat bekeken worden als fraudeurs. De rotte appels moeten eruit. Zij moeten de voordelen die ze hebben gekregen terugbetalen. Zo komen er plaatsen vrij voor degenen die het écht nodig hebben. In Zele gaat het jammer genoeg om heel wat mensen, we hopen hen dan ook op korte termijn te kunnen helpen.” Besluit Kim Van Cauteren

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is