Een zorgunit in de tuin sinds kort gemakkelijker

Op 27 augustus 2021

Een zorgunit in de tuin sinds kort gemakkelijker

Tijdens de coronacrisis bekeken meer mensen de mogelijkheden om een zorgbehoevende dichter in de buurt te houden. Maar het is niet steeds mogelijk om iemand in huis te nemen. Daarom stelde N-VA – Zele Vlakaf op de gemeenteraad van donderdag voor om meer ruchtbaarheid te geven aan de mogelijkheid om een zorgunit in de tuin te plaatsen. De regelgeving hiervoor werd recent vereenvoudigd. 

Fractieleider Kim Van Cauteren licht toe: “Wie instaat voor de zorg van een hulpbehoevende heeft die persoon graag zo dicht mogelijk in de buurt. Niet iedereen heeft echter de ruimte om die persoon thuis op te vangen. Ook wil de zorgbehoevende vaak nog een zekere vorm van privacy en zelfstandig wonen behouden. Door het plaatsen van een zorgunit in de tuin kom je tegemoet aan al deze voorwaarden. Bovendien is dit een tijdelijke woning, die opnieuw moet verwijderd worden wanneer de zorgnood is verdwenen.”

De bevoegde schepen gaf aan dat de gemeentediensten de mogelijkheid van een zorgunit al bespraken wanneer een inwoner komt informeren wat er mogelijk is. Een actief beleid om de optie te promoten via de website en de Zelenaar zal bekeken worden. 

Zorgwonen is niet nieuw. De optie om iemand te laten inwonen of een tijdelijke unit bij je huis te plaatsen was al langer mogelijk. Maar sinds kort is het mogelijk zonder dat er een bouwvergunning voor nodig is. Een gewone melding is voldoende maar blijft verplicht. Er moet ook geen architect meer ingeschakeld worden om de werken te coördineren. Alle informatie kan je hier terugvinden: https://www.vlaanderen.be/zorgwonen 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is