Aantal woninginbraken stijgt fors

Op 9 maart 2012

Het aantal woninginbraken in de politiezone Zele/Berlare is het voorbije jaar met meer dan 40 procent gestegen. Rondtrekkende bendes zijn verantwoordelijk voor de meeste feiten. De politieraad wil daarom een antidiefstalsysteem invoeren waarbij kostbare voorwerpen gemerkt worden met een onzichtbare vloeistof. In een testwijk in Sint-Gillis-Dendermonde kent het systeem alvast succes.

Uit de jaarresultaten van de politiezone Zele/Berlare blijkt dat het aantal woninginbraken in 2011 sterk toegenomen is. Zo werden er vorig jaar 150 woninginbraken geregistreerd, terwijl dat er in 2010 nog 105 waren. "Er zijn steeds meer rondtrekkende bendes die inbraken plegen", zegt zonechef Christian De Rocker. "De nabijheid van de E17 en de N70 speelt daarbij een grote rol. De bendes kunnen zo zeer vlug vluchten." Oppositieraadslid Herman Van Driessche (N-VA) vroeg, net als een jaar geleden, om het SDNA-systeem in te voeren. Daarbij kunnen inwoners hun spullen markeren met behulp van een unieke stof, die een soort synthetische DNA bevat.

Proefproject

"Uit het proefproject in Sint-Gillis-Dendermonde blijkt dat het aantal inbraken met meer dan zeventig procent daalde", zegt Van Driessche. Burgemeester Patrick Poppe (Open Vld) beloofde om het punt op de volgende politieraad te bespreken. "De politiecommissaris bekijkt nu de voor- en nadelen van het project. We kijken ook naar de resultaten in de andere gemeente." Zonechef Christian De Rocker is alvast te vinden voor het systeem. "Huizen die het antidiefstalsysteem gebruiken, krijgen waarschuwingsborden en stickers. Dat schrikt inbrekers af. Daarnaast werkt het ook heel effectief aangezien voorwerpen die gemarkeerd zijn jaren na de diefstal nog steeds herkend worden."

89,50 euro per flesje

Toch weet de zonechef dat er enkele voorwaarden aan verbonden zijn. "Een flesje SDNA kost 89,50 euro. Daarmee kunnen vijftig voorwerpen gemarkeerd worden. Maar omdat er aangeraden wordt om waardevolle voorwerpen twee keer te markeren, kan je voor dat geld eigenlijk maar een dertigtal voorwerpen veilig stellen. Niet veel mensen gaan dat bedrag betalen. Daarom is het noodzakelijk dat de gemeente ook financieel tussenkomt", zegt De Rocker. Een tweede aandachtspunt om het systeem effectief te laten werken, is volgens De Rocker dat er meer gemeenten in het project stappen. "Om de SDNA-sporen te kunnen zien, heb je een ultraviolet licht nodig. Zolang de meeste politiezones niet in het systeem stappen, beschikken ze niet over zo'n licht en kan het systeem niet optimaal werken."

Serienummer

Volgens de zonechef kan het systeem, als het overal ingevoerd wordt, rondtrekkende dievenbendes in de eerste plaats afschrikken, maar ook beter opsporen. "Als er nu bijvoorbeeld een dure laptop gestolen wordt, moet de politie eerst ter plaatse komen om het serienummer op te schrijven. Nadien worden de gegevens ingevoerd in de nationale databank. Op die tijd kunnen bendes al in het buitenland zijn. Als de voorwerpen gekenmerkt zijn met SDNA kunnen politieagenten altijd zien dat het om gestolen spullen gaat."

© 2012 De Persgroep Publishing

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is