140 000 euro Vlaamse subsidies voor Kapelhof in Zele

Op 12 juni 2023, over deze onderwerpen: In de pers

Vlaams minister voor erfgoed Matthias Diependaele kent een premie van 139 151,34 euro toe aan het Kapelhof in Zele. Dit om dringende dak- en torenwerken uit te voeren. Deze grote neoclassicistische kloosterkapel werd in 1875 aangebouwd bij de voormalige 17de eeuwse herenwoning. Nu bevindt zich op de site ‘De Zonnewijzer’ een school voor buitengewoon lager onderwijs.


“Het gaat over dringende restauratiewerken aan de dakruiter en het vernieuwen van de leien dakbedekking van de voormalige kloosterkapel. Het gebouw heeft een rijke geschiedenis en werd in 1998 beschermd als monument.” Weet N-VA gemeenteraadslid Timothy Debeir.


Het oorspronkelijke herenhuis, het “Capelle-huys” dateert al van 1665. De kloosterkapel werd in 1875 bijgebouwd. Nadien volgden nog heel wat uitbreidingen. Van klassen, tot een speelzaal en een internaat. Tot op de dag van vandaag zijn de gebouw in gebruik door de Zonnewijzer.


“Het is fantastisch dat de gebouwen al zo veel eeuwen standhouden en nog steeds dienst doen voor de jonge generaties. We zijn dan ook zeer tevreden dat Matthias Diependaele de nodige middelen uittrekt om dit pareltje in stand te houden.” Besluit Timothy Debeir.

https://www.hln.be/zele/140-000-euro-vlaamse-subsidies-voor-kapelhof-in-...

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is